Kronologija razvoja Ženskog rukometnog kluba "U M A G"

Počeci razvoja i formiranja ženskog rukometa u Umagu, vezano je uz  osnovno obučavanje u osnovnoj školi,koja je među ostalim dobila svoje školsko igralište 1960. godine. U ono vrijeme pred vježbe elemenata rukometa se je vježbalo u nižim razredima isključivo kroz igru "graničari",a pravi rukomet tek u višim razredima zbog  poznavanja metodologije i pomanjkanja raznih veličina lopti. Prvi službeni nastupi ženske rukometne momčadi vezani su u jesen 1961.godine uz ujedinjenje sportskih sekcija u SD "Istra auto" i nastupanje u povezanoj istarskoj ligi sa svestranim sportašicama, od kojih su postepeno postale prave rukometašice, a koje su igrale u slijedećem sastavu:

Balentović Margerita, Marica Malalan, Stošić Bruna, Prekalj Karolina, Deklić Marija, Paliska Milena, Božić Ana, Šepić Bruna, Maračić Ranka, Mover Hani, Aleksić Meri, Diković Dinka, Mauro Lidija, Gasperini Nerina i Manda Bačić.

Razvoj sporta, kao i uvijek, prisutna nedovoljna materijalna sredstva i mogućnosti prijevoza, uvjetovale su na odvajanje i osamostaljenje rukometnog takmičenja u Istri. Ozbiljniji rad sa ženskom omladinom  započeo je u proljeće 1966., koja je sa imenom "IAT" osvajala prvenstva Istarske rukometne zone i kup Istre, i slijedeće sezone nastupa u Primosko-Istarskoj regiji. Razvija se aktivnost i slijede nastupi na republičkim natjecanjima i u Kupu Jadrana. Pomalo Umag postaje rukometno središte, dolaze mnoge momčadi iz zemlje i inozemstva na pripreme i turneje po Istri. Prva međuklupska ženska utakmica odigrana je 1968. sa Wackerom (Zap.Njemačka) 5:5 i slijedeće 1969.godine slijedi prvo međunarodno gostovanje u Piestany (ČSR). Slijedi razdoblje od  1972., kada se  nastupa pod imenom "Umag" i igra se u Hrvatskoj ligi zapad, gdje zauzimaju nakon izjednačenog prvenstva drugo mjesto iza "Rudar" iz Labina. Slijedi razdoblje od punih deset sezona kada su rukometašice iz Umaga, koje su od 1977. nastupale pod imenom "Intercommerce" i u Primorsko-Istarskoj regiji bile neprikosnovene i osvojile u sedam navrata naslov prvakinja i nažalost toliko puta učestvovale u kvalifikacijama za prelazak u viši takmičarski razred, ali ipak uspješno u dva navrata i 1976. i 1984. godine učestvuju dvije sezone u II SRL zapad i jednu u HRL zapad. U  povijesti ženskog rukometnog kluba "INTERCOMMERCE" zlatnim slovima  biti će zapisana slijedeće imena i prezimena, bilo zbog uspjeha, kao i marljivosti na treninzima i uspješnom završenom školovanju: Vesna Vlačić, Luiza Ribarić, Marija Blašković, Jagoda Rajčić, Astride Kontošić, Vivjana Kanešić, Jelena Radovčić, Jasna Grubor, Jasna Majdak, Nives Host, Branka Ribarić, Anita Kutinjak, Patrizia Visintin, Mira Roviš, Milena Milašinović, Jadranka Brstilo, Renee Lepoglavec, Almeida Hošić i Gordana Poznić, Rosana Tirello i Liljana Podreka.

Bilo je to vrijeme kada je punih dvadeset godina dužnost trenera vršio Juraj Radovčić. Puno i redovito se je vježbalo, bezbroj puta se je gostovalo u  dvorani hotela "Diamant"(Poreč), jer Umag u to vrijeme nije imao sportske dvorane, koja je izgrađena 1980. godine. Osvajala se prvenstva Hrvatske za kadetkinje i seniorke. Igrale su se mnoge utakmice, a momčad "Intercommerce" Umag igrala je s raznim momčadima iz zemlje i inozemstva, a među ostalim u više navrata i sa državnom reprezentacijom.

U međuvremenu uz ispunjavanje školskih obveza, igračice iako amaterke su postizavale za ono vrijeme i ondašnje uvjete kao i za konkurenciju izvanredne rezultate. Kakvo je to bilo vježbanje i kvaliteta svjedoči da su Jasna Grubor i Almeida Hošić bile omladinske reprezentativke Hrvatske, a u međuvremenu da je po odlasku iz Umaga, Jadranka Brstilo igrala u saveznoj ligi i u finalu kupa prvaka Europe za Lokomotivu (Zagreb), a za kojom su kasnije pošle i Renne Lepoglavec (rpr. Hrvatske i Jugoslavije) i Hošić postale članice najboljeg ženskog kolektiva grada Zagreba.

Slijedi razdoblje slabijih rezultata kao posljedica čestih smjena generacija i promjena trenera. Godine 1991. osvaja se prvenstvo Istre, ali se ne prelazi u takmičarskom razredu zbog pomanjkanja novčanih sredstava. U ratnom i poslijeratnom razdoblju uslijedilo je i taj slučaj u dva navrata od odustajanja prelaska u viši razred i usprkos redoslijeda nismo iskoristili igranje u Prvoj "B" ligi jug. Bilo je to razdoblje od 1991. do 1999.godine, kada bi se pojavila i uvježbala generacija, onda ne bi bilo sredstava i pomalo se je gubilo zanimanje za ozbiljnije vježbanje i nastupe. U tom vremenskom razdoblju trener Juraj Radovčić 1995. pokreće igranje i organizira turnire u mini rukometu, zbog okupljanja mladih igračica i manjih izdataka za putovanja. Iz tih pridošlica proizlaze nove generacije mladih rukometašica. Slijedi nastupi u Češkoj, Slovačkoj i Italiji, kao i gostovanja u Francuskoj. Nakon dvadeset i dvije godine mijenja se ponovno ime kluba u "Umag". Mlađa kadetska i kadetska momčad uključuju se u Hrvatsku ligu, a seniorska momčad u sezoni 2001/2002.postaje član II HRL zapad. U ovom posljednjem deceniju igra se jedna sezona u III ligi, a šest sezona u drugoj ligi, od toga tri sezone se osvaja prvo mjesto i učestvuje u kvalifikacijama za ulazak u I ligu. Organiziraju se mnogi turniri prijateljski i službeni, gostuje se često u inozemstvu. Posljedica toga je da često mlade momčadi ŽRK "Umag" nastupaju u završnicama prvenstva Hrvatske, a cijeli niz  rukometašica ulazi u uži krug kandidatkinja i oblači dres rezentacije Hrvatske, kao:

Ana Rajić, Nikolina Vojić, Tea Bunić, Azra Imamović, Julijana Žuliček i Tena Mataija. Konačno taj sportski cilj ulaska u Prvu HRL ostvaren je 2008. godine u Čakovcu a slijedeće se 2009. godine kroz dodatne  kvalifikacije potvrđuje se članstvo za najviši takmičarski razred u Hrvatskoj

Pripremio: Prof. Juraj Radovčić